De wanhoop is soms groot als een blik in de kledingkast leert dat er geen mooie jurk is voor de diploma-uitreiking of bruiloft. Maar voor Stadjers die even krap zitten, is er nu een oplossing. Kledingbank De Zeecontainer leent sinds dinsdag gratis avondjurken uit. Een cadeautje van modezaak Catwalk.

Renate Smit (18) stapt uit het kledinghokje tevoorschijn. Iedereen draait zich om en kijkt naar haar. Er is geen band aanwezig, maar een luid trompettergeschal in de stijl van ‘tadaaaaaaaaa!’ is niet heel moeilijk voor te stellen. Ze loopt, nee schrijdt, naar voren en toont de diepblauwe japon, een van de zestien avondjurken die dinsdag binnenkwamen bij kledingbank De Zeecontainer aan de Ulgersmaweg in Groningen. Een cadeautje van modezaak Catwalk.

Suikerfeest of trouwerij

,,Voor iedere vrouw die naar een receptie of een bruiloft moet’’, zegt Natascha Snoek die de kledingbank met gratis kleren begin dit jaar opende. ,,De jurken mag je gratis lenen. En de volgende dag krijgen we ze dan weer terug. Er is veel behoefte aan. We hadden laatst iemand hier die voor het Suikerfeest nog iets moois nodig had. Maar mensen willen ook iets moois aan als ze bijvoorbeeld naar een trouwerij, receptie of begrafenis willen.’’

Eigenaar Harry Horlings van Catwalk kijkt goedkeurend toe. Ja, die jurk valt mooi. Hij verkoopt sinds dertig jaar avondkleding vanuit de Oosterstraat. Zijn donatie aan De Zeecontainer kwam via een authentiek via, via, via tot stand. Zijn vriend Erik van Diepen van de Vakantiebank, die gratis vakanties aan minima geeft, kreeg onlangs een rondleiding door De Zeecontainer. Want een samenwerking tussen de twee banken is een vanzelfsprekende. Van Diepen zag dat de rekken goedgevuld zijn, maar dat de afdeling avondjaponnen nog wel een stimulans kon gebruiken. Horlings: ,,En zo sta ik hier.’’

Zeecontainer

Maar hoe zit dat met de naam ‘zeecontainer’? Het onderkomen op het bedrijventerrein is wellicht bescheiden te noemen, maar de vergelijking met een zeecontainer gaat toch niet op.

Snoek: ,,Ik zit hier sinds januari 2016. Daarvoor had ik een kledingbank op het terrein van De Voedselbank en daar zat ik in een, jawel, echte zeecontainer van 11,5 meter lang en 2,5 meter breed. Ik wilde gewoon iets doen voor de mensen die het wat minder hebben. Zo kwam ik bij de Voedselbank terecht. Maar ik wilde op den duur iets voor mezelf beginnen. Die zeecontainer was alleen voor cliënten van De Voedselbank. En daar kom je alleen voor in aanmerking als je een bepaald minimuminkomen hebt. Ook al verdien je maar een paar euro meer, dan mocht je geen kleding mee. Ik snap dat je een bepaalde grens moet trekken hoor, maar ik wilde ook mensen helpen die net iets meer verdienen.’’

Duizenden kledingstukken

Het nieuwe onderkomen bevalt meer dan uitstekend. Alle rekken hangen vol en op de planken liggen allerlei soorten kleding. Die krijgt ze van particulieren. Er werken vijftien vrijwilligers bij De Zeecontainer die de duizenden kledingstukken sorteren. In de opslag staat een doos met als opschrift ‘meisjes vanaf 104’. En zo zijn er nog tientallen kartonnen dozen met schoenen, jassen, overhemden, T-shirts en sportkleding. En, bijna vergeten, de trouwjurken. Want ook de bruid en bruidegom in spe die het even niet breed hebben, kunnen voor een say yes to the dress-moment aan de Ulgersmaweg terecht. En ja, ook bijpassende schoenen zijn leverbaar.

,,Inmiddels hebben we meer dan duizend klanten die hier wekelijks komen shoppen. Alles is gratis en toch is het niet nodig om een limiet in te stellen. Het is niet zo dat mensen hier met tassen vol kleren weglopen. Op de een of andere manier voelen ze dat heel goed aan. De dankbaarheid is ook erg groot. Mensen krijgen soms tranen in de ogen als ze net dát kledingstuk vinden. Zo groot is de opluchting. En zo groot was dus ook de spanning.’’

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *